Czekoladki z Panna Cotta i Musem Truskawkowym

  • wyświetlono: 662 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Każdy lubi Panna Cotta i czekoladę, więc dlaczego tego nie połączyć? Panna Cotta w formie czekoladki - to moja propozycja. Można zabrać ze sobą wszędzie, zrobić komuś słodki prezent. Można zjeść samemu. Ostrzegam - trudno poprzestać na jednej czekoladce ;)

Blondynkagotuje
  • 120min

Składniki

Składniki na 15 sztuk:
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
1 łyżka musu truskawkowego
Panna Cotta:

2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/3 szklanki cukru
ziarenka z 1 laski wanilii

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladki z Panna Cotta i Musem Truskawkowym

  • image-12qncqn1. Panna Cotta:
    Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wlewamy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny Przelewamy do zimnej miski i wstawiamy ją do zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia.

    Panna Cotty na pewno zostanie, a wtedy możecie ją wykorzystać tworząc taką Panna Cotta z Musem Truskawkowym!
  • image-0ndf58k2. Wykonanie Czekoladek:
    Czekolady rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy silikonowe foremki, szczególnie skupiamy się na bokach.Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut, po tym czasie możemy posmarować drugą warstwę czekolady, ale nie koniecznie. Na dno każdego serduszka układamy odrobinkę musu truskawkowego, na który wylewamy wystudzoną Panna Cottę. Wylewamy tak aby zostało miejsce na wylanie ostatniej warstwy czekolady, która przykryje zawartość naszych czekoladek. Odstawiamy foremkę do lodówki na kolejne 30 minut,aby Panna Cotta stężała w czekoladowych foremkach. Po tym czasie wyciągamy foremkę i smarujemy czekoladą przykrywając nadzienie, na koniec musimy tylko wyrównać nożem i wstawić na ok. godzinę do lodówki. Potem zostaje nam tylko wyjąć nasze czekoladki i podać na przykład do kawy, bądź dzieciom, które pewnie z niecierpliwością oczekiwały na efekt końcowy :) Wyjmowanie czekoladek jest banalnie proste, w tych foremkach wystarczy je tylko wycisnąć , podobnie jak wyciskamy tabletkę z blistra :)
    http://blondynkagotuje.blogspot.com/2014/02/czekoladki-z-panna-cotta-i-musem.html
    SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Porady

Panna Cotty na pewno zostanie, a wtedy możecie ją wykorzystać tworząc taką Panna Cotta z Musem Truskawkowym!
http://blondynkagotuje.blogspot.com/2014/02/panna-cotta-z-musem-truskawkowym.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieczekoladapanna cottaczekoladkimus truskawkowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-14podf0

Dodane przez: KuchniaPoli

Panna cotta z sosem truskawkowym

Panna cotta z sosem truskawkowym

panna cotta

Dodane przez: lucyna19

Panna cotta z musem

Idealne polaczenie slodkiego deseru...

panna cotta

Dodane przez: PolskaGotuje

Panna cotta z musem truskawkowym

Przepis: Jerzy Knappe, fotografia:...

Panna cotta z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Panna cotta z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym

Pyszny deser, znany chyba już wszystkim....

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym

Panna cotta to słodkość wywodząca...

sernik z musem

Dodane przez: czekoladka

Sernik z musem a'la Panna Cotta

Sernik w połączeniu z musem jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE