Czekoladki z Panna Cotta i Musem Truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Każdy lubi Panna Cotta i czekoladę, więc dlaczego tego nie połączyć? Panna Cotta w formie czekoladki - to moja propozycja. Można zabrać ze sobą wszędzie, zrobić komuś słodki prezent. Można zjeść samemu. Ostrzegam - trudno poprzestać na jednej czekoladce ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 15 sztuk:
    50 g czekolady gorzkiej
    50 g czekolady mlecznej
    1 łyżka musu truskawkowego
    Panna Cotta:

    2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1/3 szklanki cukru
    ziarenka z 1 laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Czekoladki Panna cotta Musy

Czekoladki z panna cotta i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12qncqn 1. Panna Cotta:
    Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wlewamy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny Przelewamy do zimnej miski i wstawiamy ją do zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia.

    Panna Cotty na pewno zostanie, a wtedy możecie ją wykorzystać tworząc taką Panna Cotta z Musem Truskawkowym!
  • image-0ndf58k 2. Wykonanie Czekoladek:
    Czekolady rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy silikonowe foremki, szczególnie skupiamy się na bokach.Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut, po tym czasie możemy posmarować drugą warstwę czekolady, ale nie koniecznie. Na dno każdego serduszka układamy odrobinkę musu truskawkowego, na który wylewamy wystudzoną Panna Cottę. Wylewamy tak aby zostało miejsce na wylanie ostatniej warstwy czekolady, która przykryje zawartość naszych czekoladek. Odstawiamy foremkę do lodówki na kolejne 30 minut,aby Panna Cotta stężała w czekoladowych foremkach. Po tym czasie wyciągamy foremkę i smarujemy czekoladą przykrywając nadzienie, na koniec musimy tylko wyrównać nożem i wstawić na ok. godzinę do lodówki. Potem zostaje nam tylko wyjąć nasze czekoladki i podać na przykład do kawy, bądź dzieciom, które pewnie z niecierpliwością oczekiwały na efekt końcowy :) Wyjmowanie czekoladek jest banalnie proste, w tych foremkach wystarczy je tylko wycisnąć , podobnie jak wyciskamy tabletkę z blistra :)
    http://blondynkagotuje.blogspot.com/2014/02/czekoladki-z-panna-cotta-i-musem.html
    SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Porady

Panna Cotty na pewno zostanie, a wtedy możecie ją wykorzystać tworząc taką Panna Cotta z Musem Truskawkowym! http://blondynkagotuje.blogspot.com/2014/02/panna-cotta-z-musem-truskawkowym.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować