Ciasto:
230 g mąki
1 opakowanie drożdży instant
1 jajko
10 g cukru
50 ml mleka
18 g masła
Nadzienie:
55 g maku
30 g suszonego berberysu
15 g masła
aromat rumowy
30 g ksylitolu
Drożdżówki z makiem i suszonym berberysem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Mak zalać małą ilością wody,zagotować. Następnie gotować 20 minut, do odparowania wody ( kontrolować czy ten proces nie dzieje się za szybko, ponieważ mak się może przypalić, w razie konieczności dolewać wody). Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Przełożyć do pojemnika blendera i dokładnie zmiksować. W trakcie miksowania dokładnie zbierać mak ze ścianek naczynia, aby wszystko było dobrze zmiksowane ( można również zmielić mak w maszynce do mięsa). Dodać miękkie masło i ponownie zmiksować. Wrzucić berberys, dodać aromat,ksylitol i wymieszać.
2.Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. W małej miseczce roztrzepać jajko, dodać do miski i wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłe mleko i wyrabiać ciasto. Po około 1,5 minucie dodać miękkie masło i dokładnie wyrobić je zresztą składników ( wyrabiać około 3 minuty). Przełożyć do miski, posypać lekko mąka i zostawić do wyrośniecie na około 1,5 godziny.
3.PO tym czasie ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozsmarować całe nadzienie i zrolować ciasto. Zlepić wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Na środku wzdłuż bułeczki odcisnąć ślad tępą stroną noża lub trzonkiem łyżki. Odłożyć na kolejne 15-20 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 20-22 minut.
Komentarze