Drożdżówki z chudym serem i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszone drożdże łączymy z miodem, 1/4 szklanki ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
W dużej misce umieszczamy zaczyn, cukier, przesianą mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli. Ciasto bardzo dokładne zagniatamy. Na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W siekaczu lub blenderze miksujemy twarożek, jogurt, cukier, żółtka i ziarenka wanilii.
Ciasto ponownie wyrabiamy i układamy na posypanym mąką blacie. Wierzch również oprószamy i niezbyt cienko wałkujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem.
Ciasto wycinamy za pomocą dużego kubka. Następnie przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spodem szklanki robimy wgłębienia w drożdżówkach. Wypełniamy je przygotowanym nadzieniem i pokrojonymi na plasterki śliwkami. Przykrywamy ściereczką na 10 minut. Przed pieczeniem smarujemy ciasto mieszanką białek i mleka, za pomocą pędzelka.
Pieczemy przez około 15 minut do zarumienienia na złoto. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego!
Komentarze