Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu dodając do mieszanki 1 łyżeczkę mąki pszennej.
Pozostaw do wystudzenia.
2.Drożdże zalewamy letnim mlekiem plus łyżka cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Masło roztapiamy.
3.Wyrośnięte drożdże i masło dodajemy do przesianej mąki dodać dwa jajka, cukier, sól. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk.
Posypujemy delikatnie mąką przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
4.Gotowe wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 centymetra.
Okrągłym naczyniem np. szklanką wycinaj kółka moje miały ok.10 cm.
Następnie naczyniem o mniejszej średnicy zrób po środku dołek.
5.Tak przygotowane kółka układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dołki wypełnij przestudzonym budyniem można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego.
Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na budyniu.
Całość przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20/30 minut.
6.Po tym czasie drożdżówki posmaruj rozbełtanym żółtkiem z 2 łyżkami mleka.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piecz około 10 minut na drugim poziomie od dołu piekarnika.
Wystudzone drożdżówki polukruj lub po prostu oprósz cukrem pudrem.
Komentarze