Drożdżówki z budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy drożdże w 1/3szkl. letniego mleka razem z 4 łyżkami mąki i 4 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły. Jajka, mąkę, pozostałe mleko i cukier wsypać do miski dodając do nich wyrośnięty rozczyn. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy stopniowo do wszystkich składników.Wyrabiamy ciasto. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
2.Następnie formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce . Dnem od szklanki w środku zrobić wgłębienie. Na koniec bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem.
3.Ugotować budyń wg opisu na opakowaniu dodając cukier do smaku. Po łyżce budyniu wkładamy we wgłębienia bułeczek. Kruszonkę rozetrzeć w palcach i posypać po wierzchu. Pieczemy ok 25min. w 180C na lekko złoty kolor.
Komentarze