Drożdżówki z budyniem i kruszonką

4.5 (161 ocen)

Pachnące,delikatne, mięciutkie, nie za słodkie, takie jak lubię.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    60g drożdży
    5 jajek
    8 szklanek mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    10 łyżek cukru
    125g margaryny KASIA

    kruszonka:
    8 łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    50g margaryna

    Dodatkowo:
    2 budynie waniliowe
    1 jajko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Jajko

Drożdżówki z budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy drożdże w 1/3szkl. letniego mleka razem z 4 łyżkami mąki i 4 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły. Jajka, mąkę, pozostałe mleko i cukier wsypać do miski dodając do nich wyrośnięty rozczyn. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy stopniowo do wszystkich składników.Wyrabiamy ciasto. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
  • 2. Następnie formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce . Dnem od szklanki w środku zrobić wgłębienie. Na koniec bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem.
  • 3. Ugotować budyń wg opisu na opakowaniu dodając cukier do smaku. Po łyżce budyniu wkładamy we wgłębienia bułeczek. Kruszonkę rozetrzeć w palcach i posypać po wierzchu. Pieczemy ok 25min. w 180C na lekko złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować