Drożdżówka z truskawkami

4.5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i lukrem

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g mąki
    60g drożdży
    1/2 szkl. mleka
    150g cukru
    5 jaj
    1/2 łyżeczki soli
    200 g masła
    cukier waniliowy
    600-700g truskawek

    Kruszonka:
    100g maki
    60g masła
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy

    Lukier:
    cukier puder
    śmietanka 30%
    Ilość składników zależy od tego ile i jakiej gęstości chcemy mieć lukier.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżówka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać cukier kryształ i waniliowy , wbić jaja , wsypać sól , wszystko zmiksować . Miksując porcjami dosypywać mąkę , cały czas miksując lub wyrabiając ręcznie dolewać rozpuszczone i wystudzone masło . Wyrobić elastyczne ciasto , odstawić do wyrośnięcia .Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy , równo rozłożyć owoce , posypać kruszonką.
    Piec około 35 minut w 175 *C
    Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem
  • 2. Kruszonka:
    Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć .

    Lukier:
    do śmietanki dodać cukier dokładnie utrzeć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować