Drożdżówka z truskawkami

5 (146 ocen)

Pyszne, delikatne i mięciutkie ciasto idealne z kubkiem mleka.

Składniki:

  • Produkty na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
    10dag drożdży
    1 szkl cukru
    1 duzy c. waniliowy
    4 jajka
    1 szkl oleju
    3/4 szkl mleka
    4 szkl mąki
    szczypta soli

    Kruszonka:
    1/2 kostki masła
    1/2 szkl cukru
    1 szkl mąki

    ok 20 truskawek
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki po wsypaniu do miski 1. Drożdże pokruszyć i wsypać do większej miski. Następnie dodawać po kolei pozostałe składniki. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie utrzeć mikserem.
    Składniki na kruszonkę posiekać i zagnieść, włożyć do lodówki.
  • Po 3 godzinach 2. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylać ciasto. Poukładać truskawki i posypać kruszonką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować