Drożdżówka z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smak i zapach nie do podrobienia :D

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 jajko
    30 g drożdży
    1 szklanka mleka
    50 g cukru
    50 g masła
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z 1 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki mleka i odstawić, żeby zaczęły rosnąć. Jajko utrzeć z resztą cukru i stopionym masłem, dodać ciepłe mleko, mąkę i zaczyn i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch wysypać truskawki i lekko powciskać je w ciasto. Odstawić na chwilę, żeby podrosło, wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180 stopni. Piec około 25 minut, do zrumienienia. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować