Drożdżóweczki z serem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Serki (kostkę siałego i opakowanie danio) połączyć ze sobą. Dodać cukier waniliowy.
Ciasto:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Formować kulki wielkosci pileczki do tenisa, zrobic dziórke palcami na nadzienie. Zakleić i pokulać w dłoniach. Wyłożyć w wysmarowanej wcześniej blaszce. przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. Piec w 180 stopniach C. Po wyjęciu polać lukrem i posypać kolorową posypką.
Komentarze