drożdżóweczki z serem i lukrem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

rewelakcyjne na mini przyjęcia

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa ( składnik na ciasto): 0.5 kilograma
    - drożdże swieże: 0.5 sztuki
    - jajko duże: 1 sztuka
    - cukier: 6 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - mleko: 1 szklanka
    - woda: 3 łyżki
    - maslo roztopione: 3 łyżki
    - lukier gotowy: 1 sztuka
    - posypka kolorowa do ciast: 2 łyżki
    - serek danio waniliowy: 1 sztuka
    - mała kostka sera białego (według uznania): 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżóweczki z serem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Serki (kostkę siałego i opakowanie danio) połączyć ze sobą. Dodać cukier waniliowy.
    Ciasto:
    Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Formować kulki wielkosci pileczki do tenisa, zrobic dziórke palcami na nadzienie. Zakleić i pokulać w dłoniach. Wyłożyć w wysmarowanej wcześniej blaszce. przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. Piec w 180 stopniach C. Po wyjęciu polać lukrem i posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować