Drożdżóweczki z makiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki rozdrabniamy drożdże dodajemy 1 łyżkę cukru, połowę mleka i dwie łyżki mąki. Zaczyn wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Do większej miski przesiać mąkę, dodajemy pozostałe produkty, plus wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt rozłożyć ser lub mak ciasto składamy jedną stroną do środka, drugą również składamy do środka do tej pierwszej złożonej połowy. Tworząc prostokąt. Wszystkie boki zlepić. Kroić na paski, przekręcać w dłoni na raz w jedną stronę, układać na blaszce, odstawić jeszcze na 10minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180* około 30 minut. Polać lukrem.
Porady
Do ciasta możemy dodać 1 łyżkę oleju, bułki będą wilgotne następnego dnia.
Komentarze