Drożdżóweczki z makiem i serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste, pyszniutkie drożdżóweczki z makiem lub serem. Doskonałe do kawy, herbaty czy też piknik.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    500 g. mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    15 dag cukru
    10 dag rozpuszczonego masła
    1 jajko
    Dodatkowo :
    45 dag twarogu chudego
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    1/2 puszki masy makowej
    LUKIER:
    3/4 szklanki cukru pudru
    kilka łyżek wody
    1 jajko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżóweczki z makiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki rozdrabniamy drożdże dodajemy 1 łyżkę cukru, połowę mleka i dwie łyżki mąki. Zaczyn wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
    Do większej miski przesiać mąkę, dodajemy pozostałe produkty, plus wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt rozłożyć ser lub mak ciasto składamy jedną stroną do środka, drugą również składamy do środka do tej pierwszej złożonej połowy. Tworząc prostokąt. Wszystkie boki zlepić. Kroić na paski, przekręcać w dłoni na raz w jedną stronę, układać na blaszce, odstawić jeszcze na 10minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180* około 30 minut. Polać lukrem.

Porady

Do ciasta możemy dodać 1 łyżkę oleju, bułki będą wilgotne następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

ciasto      z biszkoptami

To może cię zainteresować