Drożdżowe słoneczko z makiem

  • wyświetlono: 772 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny placek drożdżowy z masą makową.

logo
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

mąka pszenna 25 dag + mąka do podsypywania
cukier 5 dag
margaryna 10 dag
żółtka 2
mleko 250 ml
drożdże świeże 2,5 dag
szczypta soli
białko do posmarowania
masa makowa (własnego wyrobu)

Składniki na masę makową:

250 gram maku
1 duży olejek migdałowy
1/2 szklanki cukru
100 gram orzechów włoskich
100 gram z blanszowanych migdałów
5 łyżek rodzynek
5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 ml śmietany 18% tłuszczu

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe słoneczko z makiem

  • image-24mtptx1. Masa makowa przygotowanie:

    Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.
  • Drożdżowe słoneczko z makiem2. Wykonanie placka:

    Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy 2 żółtka, rozpuszczoną chłodną margarynę, cukier, szczyptę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże.Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy formę (tortownicę) o średnicy 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Dzielimy ciasto na 4 równe kawałki, z każdego kawałka ciasta formujemy placek o średnicy 25 cm. Placki umieszczamy na wyłożonym dnie formy (tortownicy) papierem do pieczenia, układamy warstwami:

    a - pierwszy placek smarujemy masą makową,
    b - nakładamy drugi placek i go też smarujemy masą makową,
    c - nakładamy trzeci placek i go również smarujemy masą makową,
    d - i nakładamy ostatni, czwarty placek bez masy makowej.

    Na środku tak ułożonych placków, lekko odciskamy kieliszkiem kółko, od brzegów tego kółka rozcinamy promieniście cięcia na zewnątrz by wyszło 16 płatków. Każdą parę płatków przekręcamy dwa razy do wewnątrz.Tak zrobioną gwiazdę zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym białkiem.
    Pieczemy 15-20 minut w 180 st.C. do momentu zarumienienia na złoty kolor. Z reszty ciasta możemy zrobić bułeczkę. Upieczony placek studzimy na kratce. Z ostudzonego placka odrywamy kawałki i konsumujemy.
    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuciastadomowe wypiekiplacek_drożdżowy_z_makiemplacek_drożdżowy_gwiazdamasa_makowaplacek_z_masą_makowądrożdżówka_z_masą_makową

Komentarze

Podobne przepisy

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Dodane przez: BABECZKA 35

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Na śniadanie, kolację, do pracy,...

Drożdżowe ślimaki z makiem

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Drożdżowe ślimaki z makiem

Drożdżowe ślimaki z makiem to smaczne...

Drożdżowe bułki z makiem.

Dodane przez: weronika63

Drożdżowe bułki z makiem

Bułeczki drożdżowe z pyszną masą...

Precle z makiem

Dodane przez: bietka

Precle z makiem

Bardzo smaczne precle posypane...

Słodkie bułeczki z makiem

Dodane przez: anemon

Słodkie bułeczki z makiem

Delikatnie słodkie bułeczki posypane...

image-11kd6nn

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Bułeczki zawijane z makiem

Kto z nas nie lubi ciepłych , chrupiących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE