Drożdżowe słoneczko z kapuścianym farszem

  • wyświetlono: 568 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania.

MałaMi
  • 1 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto drożdżowe:
3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:
400 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego (lub wina)
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe słoneczko z kapuścianym farszem

  • Drożdżowe słoneczko z kapuścianym farszem1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce (uwaga - zrobią się płynne i zwiększą objętość). Odstawiamy na moment, a w tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, sól, ciepłe mleko i płynne drożdże. Energicznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Gdy wyrośnie ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości formy (u mnie 26cm), nakładamy farsz pozostawiając 2 cm od brzegu, przykrywamy drugim plackiem, brzegi sklejamy, a na środek ustawiamy szklankę i nacinamy tworząc paski. Każdy pasek przekręcamy wokół własnej osi i ponownie układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę).
    Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
    Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Drożdżowe słoneczko z kapuścianym farszem2. Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu. Cebulę krótko przesmażamy na oleju, dusimy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy kapustę i razem dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie. Podlewamy octem winnym (lub winem), dodajemy koncentrat i przyprawiamy, jeszcze chwilę smażymy, studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweśniadanieprzekąskakolacjabułeczkiimprezapiknikdrugie śniadaniefinger foodz kapustądrożdżowe słoneczkodrożdżowe z farszemdrożdżowe z kapustą

Komentarze

Podobne przepisy

bułki

Dodane przez: Aninka88

Drożdżowe bułeczki z parówkami

To propozycja na ciepłą kolację...

bułeczki z grzybami

Dodane przez: Nina80

bułeczki drożdżowe z grzybami

bułeczki drożdżowe z grzybami leśnymi...

Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami

Dodane przez: Joanna Kryla

Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi...

Doskonała propozycja na nadchodzące...

Racuszki drożdżowe z żurawiną

Dodane przez: kiziolek201

Racuszki drożdżowe z żurawiną

Pyszne racuszki na śniadanie z...

Kruche różyczki z farszem grzybowym z kapustą

Dodane przez: bienpyt

Kruche różyczki z farszem grzybowym z kapustą

Zamiast tarty serwuję kruche różyczki...

Ryżowe słoneczka mango

Dodane przez: mysza75

Ryżowe słoneczka mango

Trochę słońca w jesienną pogodę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE