Drożdżowe słoneczko z kapuścianym farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. ciepłego mleka
    20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych)
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Farsz:
    400 g kapusty kiszonej
    1 duża cebula
    2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
    1 łyżka octu winnego (lub wina)
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przekąski

Drożdżowe słoneczko z kapuścianym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe słoneczko z kapuścianym farszem 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce (uwaga - zrobią się płynne i zwiększą objętość). Odstawiamy na moment, a w tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, sól, ciepłe mleko i płynne drożdże. Energicznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Gdy wyrośnie ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości formy (u mnie 26cm), nakładamy farsz pozostawiając 2 cm od brzegu, przykrywamy drugim plackiem, brzegi sklejamy, a na środek ustawiamy szklankę i nacinamy tworząc paski. Każdy pasek przekręcamy wokół własnej osi i ponownie układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę).
    Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
    Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Drożdżowe słoneczko z kapuścianym farszem 2. Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu. Cebulę krótko przesmażamy na oleju, dusimy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy kapustę i razem dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie. Podlewamy octem winnym (lub winem), dodajemy koncentrat i przyprawiamy, jeszcze chwilę smażymy, studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować