Drożdżowe rogaliki z nadzieniem budyniowo - jabłkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy budyń: 300 ml przelać do garnka i zagotować w pozostałych 100 ml wymieszać proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Całość gotować aż zastygnie. Gotowy budyń przelać do miski i nakryć folią by nie zrobił się kożuch i odstawić do stygnięcia. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, następnie usmażyć z cukrem i sokiem z cytryny.
W rondelu podgrzać masło z olejem do momentu roztopienia masła i odstawić do przestudzenia. Letnie mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną, sól i roztopione masło z olejem oraz białko. Wyrabiać ciasto 10 -15 min aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do momentu podwojenia swojej objętości. Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części i formujemy kulki. Na posypanym mąką blacie każdą kulkę rozwałkować na podłużny cienki placek o długości ok 20 cm. Początek planka naciąć nożem i na środek nałożyć łyżkę budyniu i łyżkę jabłek, zawijać rogal wywijając końce. Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min aż podwoją swoją objętość. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w nagrzanym piekarniku 200*C góra-dół przez ok 20 - 25 min aż będą miały kolor złoto -brązowy.
Smacznego! :)
Porady
Mleko do drożdży letnie (nie gorące!).
Po wystygnięciu rogalików można posypać cukrem pudrem.
Komentarze