Drożdżowe rogaliki z nadzieniem budyniowo - jabłkowym.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem budyniowo - jabłkowym są puszyste i wilgotne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 12 szt.:
    250 ml mleka
    15 g świeżych drożdży
    25 g mała 82%
    25 g oleju
    50 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    450 g mąki pszennej typ 550
    1 białko

    Nadzienie budyniowe:
    1 budyń waniliowy z cukrem
    400 ml mleka

    Nadzienie jabłkowe:
    3 duże jabłka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Do smarowania przed pieczeniem:
    1 żółtko + 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem budyniowo - jabłkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy budyń: 300 ml przelać do garnka i zagotować w pozostałych 100 ml wymieszać proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Całość gotować aż zastygnie. Gotowy budyń przelać do miski i nakryć folią by nie zrobił się kożuch i odstawić do stygnięcia. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, następnie usmażyć z cukrem i sokiem z cytryny.

    W rondelu podgrzać masło z olejem do momentu roztopienia masła i odstawić do przestudzenia. Letnie mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną, sól i roztopione masło z olejem oraz białko. Wyrabiać ciasto 10 -15 min aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do momentu podwojenia swojej objętości. Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części i formujemy kulki. Na posypanym mąką blacie każdą kulkę rozwałkować na podłużny cienki placek o długości ok 20 cm. Początek planka naciąć nożem i na środek nałożyć łyżkę budyniu i łyżkę jabłek, zawijać rogal wywijając końce. Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min aż podwoją swoją objętość. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w nagrzanym piekarniku 200*C góra-dół przez ok 20 - 25 min aż będą miały kolor złoto -brązowy.

    Smacznego! :)

Porady

Mleko do drożdży letnie (nie gorące!). Po wystygnięciu rogalików można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować