Rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowym

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj proponuję rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowym. Rogaliki są puszyste i pyszne oraz proste do przygotowania. Polecam :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 i ½ szklanki,
    jajko 1 sztuka,
    masło 50 g,
    drożdże 20 g,
    ciepłe mleko ok. 3/4 szklanki,
    cukier 1/4 szklanki,
    sól 1 szczypta,

    Nadzienie:
    masa makowa 300 g,
    posiekane orzechy laskowe 1 łyżka,
    posiekane migdały 1 łyżka,
    rodzynki 2 łyżki,
    żurawina 2 łyżki,

    Lukier:
    cukier puder 1 szklanka,
    skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki,
    ciepła woda,

    Dodatkowo:
    jajko 1 sztuka,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę makową wymieszać z rodzynkami, żurawiną, orzechami i migdałami.
    Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, cukier, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą cześć rozwałkować na koło, które podzielić na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmarować masą makową, zwinąć i uformować rogalika. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć rogaliki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Cukier puder wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody tak aby uzyskać gładką konsystencję. Polukrować rogaliki i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Drożdże Skórka pomarańczowa Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować