Rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masę makową wymieszać z rodzynkami, żurawiną, orzechami i migdałami.
Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, cukier, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą cześć rozwałkować na koło, które podzielić na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmarować masą makową, zwinąć i uformować rogalika. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć rogaliki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Cukier puder wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody tak aby uzyskać gładką konsystencję. Polukrować rogaliki i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze