drożdżowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie drożdżowe rogaliczki Mogą być z marmoladą, nutellą lub same! Najpyszniejsze są na ciepło ale równie dobrze sprawdzą się na następny dzień jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki mąki
    10 dag drożdży
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    5 dag masła lub margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru do rozczynu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    marmolada lub nutella (odradzam dżem, za rzadki - wypłynie podczas pieczenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki Marmolady

Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn i zostawiamy na 10 min aż drożdże zaczną pracować. Resztę składników wsypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ok 20 min. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół (lub nie, zależy jaką wielkości rogalików chcemy) i rozwałkowujemy na okrąg. Nożem lub radełkiem okrąg dzielimy na 8 trójkątów na które nakładamy nadzienie. Zwijamy w rogale od zewnątrz okręgu do środka. Smarujemy kwaśną śmietaną lub mlekiem i pieczemy 20-25 min w 180 st. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować