Mięciutkie drożdżowe rogaliczki Mogą być z marmoladą, nutellą lub same! Najpyszniejsze są na ciepło ale równie dobrze sprawdzą się na następny dzień jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Polecam!
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
3 szklanki mąki
10 dag drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
5 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru do rozczynu
1 łyżeczka cukru waniliowego
marmolada lub nutella (odradzam dżem, za rzadki - wypłynie podczas pieczenia)
Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn i zostawiamy na 10 min aż drożdże zaczną pracować. Resztę składników wsypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ok 20 min. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół (lub nie, zależy jaką wielkości rogalików chcemy) i rozwałkowujemy na okrąg. Nożem lub radełkiem okrąg dzielimy na 8 trójkątów na które nakładamy nadzienie. Zwijamy w rogale od zewnątrz okręgu do środka. Smarujemy kwaśną śmietaną lub mlekiem i pieczemy 20-25 min w 180 st. Smacznego!
Komentarze