Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem

  • wyświetlono: 733 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie pierożki doskonale sprawdzają się na różnych imprezach, często przyrządzam je na sylwestrową zabawę. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, polecam.

bogusia82
  • 20 porcje
  • 40min

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki letniej wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
4 gramy świeżych drożdży

Farsz:
200 gram kabanosów pieczonych
1 czerwona papryka
10 malutkich ogórków konserwowych
1 mała puszka czerwonej fasoli
150 gram sera żółtego
Ostra papryka

Dodatkowo:
Papier do pieczenia
1 jako
Czarny sezam do posypania
Mąką do podsypania

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem

  • 1. Do miski wsypujemy niewielką ilość mąki, dodajemy wodę, cukier oraz pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól i olej, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, kabanosy i ogórki kroimy w cienkie plasterki, fasolą odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki farszu łączmy ze sobą, doprawiamy do smaku ostrą papryką. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, cienką wałkujemy, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka z ciasta. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy boki ciasta formując pierożki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko posypujemy mąką, układamy pierożki i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przekąskakolacjaimprezakabanossylwesterpierożki drożdżowepierożki z kabanosempierożki meksykańskiepikantne pierożki

Komentarze

Podobne przepisy

Muszle conchiglioni z pieczarkami i serem

Dodane przez: 2milutka

Muszle conchiglioni z pieczarkowym farszem

Kolorowe duże muszle nadziewane...

Pierożki z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: soroka

Pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami

Idealne na ciepło i na zimno. Doskonale...

Pierożki francuskie z tuńczykiem

Dodane przez: juchab

Pierożki francuskie z tuńczykiem

Doskonała przekąska zarówno na...

Pierożki z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: AnetaZN

Pierożki z kapustą i pieczarkami

Szybka propozycja na smaczne pierożki...

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Krucho-drożdżowe paszteciki idealne...

Drożdżowe cebularze z pieczarkami

Dodane przez: beniawojt

Drożdżowe cebularze z pieczarkami

Znikają z talerza zdecydowanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE