Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Takie pierożki doskonale sprawdzają się na różnych imprezach, często przyrządzam je na sylwestrową zabawę. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, polecam.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki letniej wody
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju
    4 gramy świeżych drożdży

    Farsz:
    200 gram kabanosów pieczonych
    1 czerwona papryka
    10 malutkich ogórków konserwowych
    1 mała puszka czerwonej fasoli
    150 gram sera żółtego
    Ostra papryka

    Dodatkowo:
    Papier do pieczenia
    1 jako
    Czarny sezam do posypania
    Mąką do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy niewielką ilość mąki, dodajemy wodę, cukier oraz pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól i olej, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, kabanosy i ogórki kroimy w cienkie plasterki, fasolą odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki farszu łączmy ze sobą, doprawiamy do smaku ostrą papryką. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, cienką wałkujemy, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka z ciasta. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy boki ciasta formując pierożki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko posypujemy mąką, układamy pierożki i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabanosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować