Babeczki z pikantnym farszem

4.5 (147 ocen)

Ostatnio miałam ogromna ochotę na babeczki z takim pikantnym farszem, przygotowałam je na kolację, bardzo smakowały mojemu mężowi. Teraz będę częściej je przyrządzała, babeczki możemy podać na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • 250 gram mąki orkiszowej jasnej
    125 gram masła
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18%
    1/3 łyżeczki soli
    Farsz:
    200 gram sera żółtego
    200 gram pieczarek
    250 gram szynki
    puszka kukurydzy
    sól, pieprz
    chili
    Dodatkowo:
    ketchup
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Babeczki z pikantnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, wbijamy jako, dodajemy zimne masło, śmietanę oraz sól, zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki, ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy nim wysmarowane tłuszczem foremki. Układamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15-20 minut, ostudzone wyjmujemy z foremek.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, obsmażamy na rozgrzanym oleju, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy do miski, trochę sera żółtego odkładamy do posypania na wierzch, farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili.
  • 3. Upieczone babeczki wypełniamy przygotowanym farszem, wierch posypujemy serem żółtym. Babeczki układamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut.
    Przed podaniem babeczki polewamy ketchupem.

Porady

Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować