Drożdżowe pierożki z ostrym farszem

  • wyświetlono: 936 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Niby proste, a jednak bardzo wykwintne! Idealnie kruche z wierzchu, mięciutkie w środku. Ostry farsz zachwyci wszystkich. Te pierożki to przystawka doskonała!

jola4311
  • 60min

Składniki

- 20 dag mąki,
- 1,5 dag drożdży,
- łyżka stopionego masła,
- ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- łyżeczka cukru,
- sól.

Farsz:
- 15 dag białego sera,
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki chrzanu (może być ze słoiczka),
- sól, pieprz,
- garść rzeżuchy lub kiełków lucerny.

Ponadto:
- 5 łyżek mleka,
- mak lub kminek do posypania.

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe pierożki z ostrym farszem

  • 1. Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję około 1/2 szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki przesiewam przez sito do miski, dodaję łyżkę stopionego i ostudzonego masła, sól (około płaskiej łyżeczki) i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewając resztę mleka wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli za bardzo klei się do rąk dosypuję trochę mąki).
    Przykrywam czystą ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Przygotowuję farsz: ser rozgniatam widelcem, mieszam ze śmietaną i chrzanem. Dodaję posiekaną rzeżuchę lub kiełki lucerny i doprawiam o smaku solą i pieprzem.
  • 4. Ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie, nieco cieniej niż 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawam kółka, nakładam po porcji farszu i zlepiam formując pierożki.
    Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję mlekiem i posypuję makiem (lub kminkiem).

  • 5. Pierożki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 20 minut.
    Upieczone można jeść od razu lub na zimno.

Porady

1) Pierożki można posypać także siemieniem lnianym, czarnuszką lub posiekanymi orzechami.
2) Zarówno do pierożków na zimno, jak i na ciepło pasują wszelkie sosy i dipy - najlepszy jest jogurtowy z ziołami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuprzystawkaciasto drożdżowePieczone pierogina drugie śniadaniepikantne daniedrożdżowe pierogipierogi inaczejpierogi z piekarnikadania z twarogiempierogi z białym serempierogi na ostro

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Sonia86

Drożdżowe łódeczki z farszem

Smakują lepiej niż pizza , najlepiej...

Drożdżowe pierożki do barszczu

Dodane przez: rzelkazag

Drożdżowe pierożki do barszczu

W tym roku postanowiłam zrobić...

Drożdżowe babeczki z farszem mięsnym

Dodane przez: Jola1977-1977

Drożdżowe babeczki z aromatycznym farszem

Wspaniałe,mięciutkie babeczki z...

Zapiekanki z farszem na ostro

Dodane przez: aleksandraxz

Zapiekanki z farszem na ostro

To prosta ale urozmaicona zapiekanka...

Pieczarkowce

Dodane przez: czarrna

Krucho-drożdżowe ciasto z pieczarkowym farszem

Krucho-drożdżowe ciasto i pieczarkowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE