Placuszki drożdżowe z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, mięciutkie, placuszki z dodatkiem rodzynek- musicie spróbować koniecznie.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g rodzynek
    375 ml mleka
    4 łyżki cukru
    40g drożdży
    500 g mąki
    1 jajo
    1 łyżeczka soli
    olej


    PONADTO:

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki drożdżowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w wodzie /30 min./
  • 2. 125 ml mleka i 1 łyżkę cukru wymieszać, następnie podgrzać .
  • 3. Drożdże pokruszyć, wymieszać z letnim mlekiem .
  • 4. Mąke wsypać do miski. W środku zrobić otwór, wlać do niego mleko z drożdżami.
  • 5. Zysypać odrobinę mąki do środka do mleka, delikatnie zamieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • 6. Rodzynki odsączyć.
  • 7. 250 ml mleka podgrzać.
  • 8. Jajo, 3 łyżki cukru i sól dodać do ciasta, wszystko dokładnie wymieszać.
  • 9. Do ciasta dodać rodzynki, połączyć. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 10. Rozgrzać olej na patelni.
  • 11. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na wolnym ogniu ok 2 min z każdej strony.
  • 12. Placuszki podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem.

Porady

Można podać z sosem owocowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować