Drożdżowe „okulary” ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Drożdżówki zawsze się udają i są wspaniałym daniem na śniadanie dla dzieci.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna 38 dag
    Drożdże instant 1 opakowanie
    Cukier 50 gram
    Cukier waniliowy 1 opakowanie
    Szczypta soli
    Letnie mleko 200 ml
    Letnie stopione masło 60 gram
    Dowolne śliwki 8 szt.
    Żółtko jaja 1 szt.
    Śmietanka 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Drożdżowe „okulary” ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Do miski przesypać przesianą mąkę i suszone drożdże, starannie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach, tak aby powstało gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby ciasto powiększyło swoją objętość. Z ciasta formować wałki o średnicy 1,5 cm i długości 20 cm. Zwinąć je w ósemki, rozpłaszczając dłonią i w środki położyć połówki śliwek, posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.

Porady

Musimy wyrobić ciasto na gładkie, a drożdżówki zawsze się udadzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować