To pyszne ciasto podbiło moje serce już od dzieciństwa. Jego smak i aromat z dodatkiem szklanki mleka jest obłędny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
32 g drożdży świeżych
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
pół szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
świeżo otarta skórka z połowy cytryny (lub pomarańczy)
szczypta soli
80 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 jajko
2 żółtka
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g)
1 kg śliwek węgierek (lub innych), przepołowionych i odpestkowanych
Kruszonka:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
16 g cukru wanilinowego
125 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
Drożdżowe ze śliwką węgierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną (zacząć od 3 szklanek, w razie potrzeby dodać dodatkowe 1/4 szklanki) wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i uformować między palcami na kruszonkę.
Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić (pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 - 60 minut lub dłużej, w zależności od temperatury pomieszczenia).
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka
Komentarze