Drożdżowe ze śliwką węgierką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszne ciasto podbiło moje serce już od dzieciństwa. Jego smak i aromat z dodatkiem szklanki mleka jest obłędny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    32 g drożdży świeżych
    1 szklanka letniego mleka (250 ml)
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
    świeżo otarta skórka z połowy cytryny (lub pomarańczy)
    szczypta soli
    80 g masła, roztopionego i przestudzonego
    1 jajko
    2 żółtka
    3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g)
    1 kg śliwek węgierek (lub innych), przepołowionych i odpestkowanych

    Kruszonka:

    180 g mąki pszennej
    100 g cukru
    16 g cukru wanilinowego
    125 g roztopionego masła
    1/4 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowe ze śliwką węgierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną (zacząć od 3 szklanek, w razie potrzeby dodać dodatkowe 1/4 szklanki) wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

    W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i uformować między palcami na kruszonkę.

    Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić (pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 - 60 minut lub dłużej, w zależności od temperatury pomieszczenia).

    Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować