Śląski pasztet ze śliwką

4.5 (165 ocen)

  • Łatwy

Pasztet ze śliwką gości u nas na stole w Święta Wielkanocne i nie tylko .Dzieci i dorośli za nim przepadają.

  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka (wieprzowa): 50 dekagramów
    - boczek (świeży): 50 dekagramów
    - wątróbka (wieprzowa): 20 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - seler (korzeń): 5 dekagramów
    - marchewka: 1 sztuka
    - bułka (kajzerka namoczona w mleku): 1 sztuka
    - śliwki (kalifornijskie): 10 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - gałka muszkatałowa: 1 szczypta
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka
    - majeranek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Śląski pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Mięso ugotować z warzywami ,wątróbkę podsmażyć z cebulą .Wszystko razem łącznie z bułką zmielić na maszynce do mięsa 2 razy.Dodać przyprawy ,jajka i doprawić solą i gałką do smaku.Wszystko bardzo dobrze wymieszać .Formę najlepiej keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą ,włożyć połowę pasztetu ,poukładać śliwki i wyłożyć pozostałą masę .
  • 2. Zapiekać w 180'C przez ok 50min aż pasztet zbrązowieje
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować