Drożdżowe gniazdko ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć rozkruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i połowę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Gęstość ciasta regulujemy dodając mąkę gdy za rzadkie lub odrobinę mleka gdy zbyt gęste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2.Składniki kruszonki łączymy i rozgniatamy w palcach. Gdyby kruszonka była zbyt sucha dodać więcej masła.
Śliwki umyć, przekroić na pół.
3.Ciasto dzielimy na kawałki wielkości jajka. Formujemy placuszki z wgłębieniem na środku. Smarujemy boki roztrzepanym jajkiem, na środku układamy połówki śliwek. Jeżeli mamy duże śliwki to jedną połówkę, przy małych 2-3 połówki. Posypujemy kruszonką i zachowując odstępy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Gdy drożdżówki podrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 20 minut.
Komentarze