Bułeczki ze śliwką

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżowe bułeczki nadziewane śliwką do porannej kawy lub na drugie śniadanie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    • 7 śliwek węgierek
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżka cukru
    Składniki na ciasto:
    • 250 mleka
    • 80 g masła
    • 75 g cukru
    • 550 g mąki pszennej
    • 20 g drożdży świeżych
    • 1 całe jajko
    • Szczypta soli
    Składniki dodatkowe:
    • Cukier do posypki
    • 1 łyżka masła miękkiego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Bułeczki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. 1. Śliwki myję, usuwam pestki, posypuję cukrem oraz cynamonem i odstawiam na bok.
    2. Mleko lekko podgrzewam, masło rozpuszczam.
    3. Drożdże kruszę do miski rozrabiam z mlekiem.
    4. Do większej miski wsypuję mąkę, cukier, sól, wbijam jajko, wlewam ostudzone masło, oraz mleko z rozrobionymi drożdżami. Wyrabiam ciasto i odstawiam na jedną godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  • bułki 2. 5. Ciasto po wyrośnięciu dzielę na 14 porcji, kulam kulki, rozpłaszczam dłonią. Na każdym kawałku ciasta układam po połówce śliwki. Ciasto zwijam, forując kule, następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    6. Wierzch bułek smaruję za pomocą pędzelka masłem i posypuję cukrem.
  • bułki 3. 7. Bułki piekę w rozgrzanym piekarniki 20 minut w 180°C.
    8. Bułeczki gotowe do porannej kawy.
    9. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować