polecam na śniadanie i nie tylko....uzyłam rozmrożonych wisienek z zapasów zamrazarki - ale w sezonie polecam zdrobic te bułeczki ze świezymi wydrylowanymi wiśniami- kokosowa kruszona idealnie komponuje sie z lekko kwaskowymi wisniami
60 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
około 250 g mąki pszennej
1/2 opakowania suchych drożdży Instant
50 g masła
100 ml mleka
około 50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka:
100g mąki
40 g masła
30 g cukru
2 łyżki wiórek kokosowych
oraz
wiśnie -około 3 szklanki po wydrylowaniu
2 łyzki cukru
cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu
Drożdżowe obłoczki bułeczki z wisienkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie wydrylować. , jeśli sa zamrożone( jak u mnie) odstawić az sie rozmrożą, dodać cukier, wymieszać.
Mleko i masło połączyć i rozuścić na ogniu.
Mąkę cukier i drożdże wymieszać, dodać żółtko i ciepłe mleko z masłem. Z tych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.
W tym czasie z podanych składników wyrobić kruszonkę , odstawić do lodówki
Wyrośnięte ciasto rozwałkowac na około 2 cm placek , wykrawać szklanką koła
a następnie za pomocą literatki zrobić w każdym kole wgłębienie. We wsłębienie umieścić wiśnie wymieszanę z cukrem, na wierzchu rozprowadzić kokosową kruszonkę.
Bułeczki piec w nagrzanym piearniku przez około 25 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem,
smacznego.
Komentarze