Drożdżowe obłoczki bułeczki z wisienkami i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

polecam na śniadanie i nie tylko....uzyłam rozmrożonych wisienek z zapasów zamrazarki - ale w sezonie polecam zdrobic te bułeczki ze świezymi wydrylowanymi wiśniami- kokosowa kruszona idealnie komponuje sie z lekko kwaskowymi wisniami

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    około 250 g mąki pszennej
    1/2 opakowania suchych drożdży Instant
    50 g masła
    100 ml mleka
    około 50 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Kruszonka:
    100g mąki
    40 g masła
    30 g cukru
    2 łyżki wiórek kokosowych
    oraz
    wiśnie -około 3 szklanki po wydrylowaniu
    2 łyzki cukru
    cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Ciastka

Drożdżowe obłoczki bułeczki z wisienkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wydrylować. , jeśli sa zamrożone( jak u mnie) odstawić az sie rozmrożą, dodać cukier, wymieszać.
    Mleko i masło połączyć i rozuścić na ogniu.
    Mąkę cukier i drożdże wymieszać, dodać żółtko i ciepłe mleko z masłem. Z tych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.
    W tym czasie z podanych składników wyrobić kruszonkę , odstawić do lodówki

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowac na około 2 cm placek , wykrawać szklanką koła
    a następnie za pomocą literatki zrobić w każdym kole wgłębienie. We wsłębienie umieścić wiśnie wymieszanę z cukrem, na wierzchu rozprowadzić kokosową kruszonkę.

    Bułeczki piec w nagrzanym piearniku przez około 25 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem,
    smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować