Bułeczki drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuściłam z jedną łyżką cukru i 2 łóżkami mąki przennej i dodałam tyle ciepłego mleka aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany, odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodałam wyrośnięty rozczyn, żółtka, cukier, rozpuszczone masło, resztę mleka.
Wszystko dokładnie wyrobiłam, znowu odstawiłam do wyrośnięcia.
Formowałam okrągłe zgrabne kuleczki. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odpowiednią odległość ciasto będzie rosło). Przed pieczeniem posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam kruszonką.
2.Na kruszonkę wyrobiłam mąkę, cukier i masło tak by powstały okruchy.
Bułeczki piekłam w 180 stopniach ok. 30 min.
Porady
Bułeczki drożdżowe można nadziewać marmoladą lub ulubionym dżemem.
Komentarze