Bułeczki drożdżowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Fajne mięciutkie bułeczki, świetnie smakują z kubkiem mleka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki przennej
    10 dkg drożdzy
    15 dkg cukru
    100 dkg masła
    8 żółtek
    0,5 litra mleka ( lekko ciepłe)
    Na kruszonkę:
    5 dkg masła
    2 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki mąki przennej
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Bułeczki drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuściłam z jedną łyżką cukru i 2 łóżkami mąki przennej i dodałam tyle ciepłego mleka aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany, odstawić do wyrośnięcia.
    Do mąki dodałam wyrośnięty rozczyn, żółtka, cukier, rozpuszczone masło, resztę mleka.
    Wszystko dokładnie wyrobiłam, znowu odstawiłam do wyrośnięcia.
    Formowałam okrągłe zgrabne kuleczki. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odpowiednią odległość ciasto będzie rosło). Przed pieczeniem posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam kruszonką.
  • 2. Na kruszonkę wyrobiłam mąkę, cukier i masło tak by powstały okruchy.

    Bułeczki piekłam w 180 stopniach ok. 30 min.

Porady

Bułeczki drożdżowe można nadziewać marmoladą lub ulubionym dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować