Drożdżowe krokiety z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Młoda kapusta z twarogiem zawinięta w mięciutkie ciasto drożdżowe, tworząc rulon przypominający krokieta.  Kształt ułatwia konsumpcję, bo taka drożdżówka dobrze leży w dłoni, dlatego  idealnie sprawdzi się na wycieczkach, wyjazdach i piknikach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:

    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    25 g świeżych drożdży
    szczypta cukru
    100 g śmietany 18%
    2 żółtka
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    50 g margaryny

    NADZIENIE:

    1 mała główka młodej kapusty
    250 g twarogu półtłustego
    1 cebula biała
    1 łyżka posiekanego koperku
    sól
    pieprz czarny mielony
    margaryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe krokiety z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże drożdże z cukrem rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić na około 10 min.
    Resztę mleka roztrzepać z żółtkami, jajkiem i śmietaną. Wlać do przesianej mąki dodając sól i spieniony zaczyn. Zagnieść ciasto wlewając rozpuszczoną, ale przestudzoną margarynę. Wyrabiać, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. W czasie kiedy ciasto wyrasta, można przygotować nadzienie.
    Kapustę poszatkować i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 10-15 min, uważając, aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odsączyć na sicie i pozostawić do wystygnięcia. Na patelni rozpuścić łyżkę margaryny i usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Połączyć razem z twarogiem i odciśniętą kapustą. Wszystko doprawić dobrze koperkiem, pieprzem i solą.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm. Pokroić na 16 prostokątów, a na środku każdego wyłożyć trochę nadzienia. Krótsze boki zawinąć do środka i zlepić ciasto przez środek. Gotowe krokiety układać na blachę do pieczenia i odstawić na 20 min. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu mlekiem z rozpuszczoną margaryną. Piec przez 25 min w 190 *C. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Młoda kapusta Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować