Dla niektórych jednym z bardziej oczekiwanych dań na otwarcie sezonu wiosennego jest młoda kapusta. Zasmażana, z koperkiem, jako zupa, delikatny bigos czy gołąbki… kapusta ma wiele zastosowań i jedno jest pewne – zawsze świetnie smakuje.



Młoda kapusta - najlepsza odmiana

Wyczekiwana przez całą zimę młoda kapusta swoim wyglądem i smakiem nie ma sobie równych.Najsmaczniejsza jest biała odmiana Amager – jest zwarta, ma kruche liście, krótki głąb i zawiera w sobie dużo cukrów. Nadaje się ona do gotowania, kwaszenia oraz na surówki. Kapusta ta wrażliwa jest na mrozy, dlatego trzeba przechowywać ją w chłodniach lub w kopcach w temperaturze powyżej zera. Warto pamiętać, że od sierpnia młoda kapusta zmienia swoją strukturę - im późniejsza odmiana, tym trzeba ją dłużej gotować i wymaga ona więcej dodatków smakowych, ponieważ nie jest ona aż tak słodka jak wczesne odmiany młodej kapusty.

Oprócz klasycznych dań ta galeria prezentuje też dania trochę inne, mniej oczywiste, a równie pyszne. To także dowód, że młoda kapusta to składnik uniwersalny – wyczarujesz z niej sałatki, placki czy farsz do naleśników i roladek. Wypróbuj nasze przepisy!