Drożdżowe faworki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.: Mleko zagotować, przestudzić, dodać cukry, szczyptę soli i rozkruszone drożdże, wymieszać i przykryć 3-4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 5 minut aż drożdże zaczną rosnąć. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Gdyby ciasto było za luźne dodać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przełożyć na stolnicę, podsypać mąką wcześniej. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, pokroić(najlepiej radełkiem) na pasy 5 cm a następnie na kawałki o długości około 6-7 cm, naciąć na środku i przeciągnąć jeden koniec. Ułożyć faworki na lnianej ściereczce. Tłuszcz rozgrzać i smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Do posypania faworków można użyć cynamonu, należy go wymieszać z cukrem pudrem.
Komentarze