Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, rozczyn, sól oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Farsz: Kapustę drobno kroimy Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki razem z cebula przekładamy na patelnię. Smażymy przez około 5 minut na maśle. Dodajemy kapustę i mieszamy. Wsypujemy kminek i wlewamy wodę. Smażymy przez około 10 minut. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Brzeg ciasta nacinamy nożem. Obok układamy wzdłuż porcję farszu. Ciasto składamy (nacięciami do góry), brzegi lekko dociskamy. Odcinamy pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroimy na 10cm kawałki. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze