Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką to świetny pomysł na śniadanie lub kolację.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    200 g drożdży
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    8 łyżek oleju
    850 g masy makowej

    Kruszonka:
    100 g masła
    200 g mąki
    100 g cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciastka Kruszonka

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Mąkę przesiewamy.
    Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
    Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Ciasto dzielimy na 2 części, następnie wałkujemy cienko na prostokąty.
    Wykładamy połowę masy makowej i zwijamy w rulon, to samo robimy z drugą częścią.
    Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
    Bułeczki wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
    Posypujemy kruszonką.
    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego

Porady

Możemy pominąć kruszonkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować