Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem idealne do szklanki mleka.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    300 g mąki pszennej,
    150 g mąki krupczatki,
    180 ml letniego mleka,
    150 g masła,
    4 żółtka ,
    21 g drożdży suchych,
    6 łyżek cukru.

    Mak;
    500 g maku,
    170 g cukru,
    50 g orzechów włoskich, posiekanych,
    3 łyżki miodu,
    2 łyżeczki aromatu migdałowego,
    1 łyżka masła,
    pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    4 białka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Ciastka Makówki

Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
    Mak;

    Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy mak i gotujemy 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy i mieszamy z makiem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
    Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (3-4 cm). Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową,

    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Bułeczki możemy polać lukrem lub czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować