Waniliowe bułeczki drożdżowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne małe drożdżóweczki z nutą waniliową i chrupiącą kruszonką. Polecam ciepłe do szklanki zimnego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
    1/2 szklanki cukru,
    20 dag drożdży,
    2 jajka,
    1 szklanka mleka,
    8 łyżek oleju,
    32 g cukru waniliowego.
    Kruszonka;
    100 g masła,
    200 g mąki,
    100 g cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka

Waniliowe bułeczki drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejce. Mąkę przesiewamy.
    Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy, jajka olej i cukier waniliowy, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny.
    Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
    Nastepnie z ciasta formujemy kuleczki wielkości mandarynki. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną maką blaszkę piekarnikową.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować