W sam raz do koszyczka. Doskonała alternatywa dla dużych, drożdżowych bab. Gotowe babeczki można oprószyć cukrem pudrem albo oblać lukrem i posypać kandyzowaną skórą pomarańczową - pycha!
1 godz. 40 min
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej,
- 2,5 dag drożdży,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- 1/2 szklanki płatków migdałowych,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- ok. 1,5 szklanki letniego mleka,
- 1/2 pomarańczy,
- tłuszcz i mąka do foremek,
- cukier puder do posypania.
Drożdżowe babeczki migdałowe ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszę, rozpuszczam w szklance letniego mleka z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok.
Resztę mąki przesiewam, dodaję cukier zwykły i waniliowy, wyrośnięte drożdże, stopione i ostudzone masło, płatki migdałowe, skórkę i 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy oraz resztę mleka, wyrabiam na gładkie ciasto. Wkładam do miski, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Napełniam je ciastem do 2/3 wysokości, odstawiam na około 5 minut do wyrośnięcia.
3.Babeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piekę przez 20 minut na złoty kolor. Posypuję cukrem pudrem.
Komentarze