Drożdżowe babeczki migdałowe ze skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W sam raz do koszyczka. Doskonała alternatywa dla dużych, drożdżowych bab. Gotowe babeczki można oprószyć cukrem pudrem albo oblać lukrem i posypać kandyzowaną skórą pomarańczową - pycha!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 40 dag mąki pszennej,
    - 2,5 dag drożdży,
    - 5 łyżek cukru,
    - 2 łyżki rozpuszczonego masła,
    - 1/2 szklanki płatków migdałowych,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - ok. 1,5 szklanki letniego mleka,
    - 1/2 pomarańczy,
    - tłuszcz i mąka do foremek,
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Drożdżowe babeczki migdałowe ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszę, rozpuszczam w szklance letniego mleka z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Z pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok.
    Resztę mąki przesiewam, dodaję cukier zwykły i waniliowy, wyrośnięte drożdże, stopione i ostudzone masło, płatki migdałowe, skórkę i 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy oraz resztę mleka, wyrabiam na gładkie ciasto. Wkładam do miski, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Napełniam je ciastem do 2/3 wysokości, odstawiam na około 5 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Babeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
    Piekę przez 20 minut na złoty kolor. Posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować