Piernik ze skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, puszysty piernik z kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, polany czekoladą. Prosty w przygotowaniu.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki cukru
    4 łyżki kakao instant
    1,5 szklanki mleka
    2 jajka
    125 gram masła
    100 gram skórki pomarańczowej
    100 gram czekolady deserowej lub gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piernik ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, kakao, przyprawę do piernika, oraz proszek do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy przez chwilę i dodajemy do reszty składników.

    Dodajemy również jajka oraz mleko i miksujemy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodajemy skórkę pomarańczową (zostawiamy trochę do dekoracji) i mieszamy łyżką.

    Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem.

    Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy piernik wystygnie, polewamy go rozpuszczoną czekoladą i posypujemy resztą skórki pomarańczowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować