Piegusek ze skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

Ucierany piegusek ze skórką pomarańczową i czekoladową polewą - uniwersalne ciasto na każdą okazję

Składniki:

  • CIASTO:
    1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do skórki pomarańczowej – u mnie tortowa
    szklanka suchego maku
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    20 dag miękkiego masła
    szklanka cukru – w tym 1 łyżka do utrwalenia piany z białek
    5 jajek
    zapach pomarańczowy
    10 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
    POLEWA:
    10 dag czekolady deserowej
    4 dag masła
    DODATKOWO:
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Desery

Piegusek ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu).
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać z suchym makiem.
    Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając odebraną z całości łyżkę cukru.
    Masło utrzeć z cukrem, a następnie z pojedynczo dodawanymi żółtkami.
    Dodać mąkę i zmiksować.
    Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    Na koniec dodać obtoczoną w łyżce mąki skórkę pomarańczową.
    Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, piec około 50 minut, aż patyczek będzie suchy.
    Wystudzić na kratce kuchennej.
    Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać na jednolitą masę i polać wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować