szarlotka ze skórką pomarańczową

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Ta szarlotka dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i dużej ilości cynamonu jest bardzo aromatyczna i ma nieco egzotyczny posmak. Czasem wystarczy dodać jeden mały składnik, żeby nadać ciastu nowy smak. Tak było w tym przypadku, mi osobiście taka wersja bardzo smakowała.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    500 g mąki
    6 żółtek
    250 g cukru pudru
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę jabłkową:
    1,5 kg jabłek
    100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    na piankę:
    6 białek pozostałych z ciasta
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Szarlotka ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać ze skórką pomarańczową. Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na pianę. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka pomarańczowa Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować