Puszyste, rozpływające się w ustach, pięknie udekorowane babeczki. Swój wspaniały smak zawdzięczają dodaniu do ciasta serków homogenizowanych i aromatu cytrynowego a polewa czekoladowa i kandyzowana skórka pomarańczowa dopełniają całości.
Babeczki z pomarańczową skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić, a następnie ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodawać margarynę, przesianą mąkę z proszkiem, serek. Na koniec dodać olejek i kurkumę.
2.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. do formy na babeczki włożyć papilotki i nakładać po czubatej łyżce ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika (termoobieg) i piec przez około 20 minut. Najlepiej babeczki sprawdzić patyczkiem, jeśli są ładnie zrumienione a patyczek suchy, wtedy są gotowe.
3.Skórkę pomarańczową zalać wodą, dodać cukier i gotować około 10 minut, następnie nożem ściąć nadmiar białej błonki. Pokroić na cieniutkie paseczki.
Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę, upieczone i ostudzone babeczki maczać w polewie i zrobić dekoracje ze skórki pomarańczowej.
Komentarze