Drożdżowa szachownica z owocami i kruszonką

5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe z ulubionymi owocami (możemy dodać dowolne) i słodką kruszonką, polecam :)

Składniki:

  • 320 g mąki tortowej
    60 g mąki krupczatki
    kopiasta łyżka kakao
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego

    kruszonka:

    50 g masła
    50 g mąki
    60g cukru

    2 łodygi rabarbaru
    ok. 10 truskawek
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Drożdżowa szachownica z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki.
  • 2. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Dodajemy do tego rozpuszczone drożdże i mieszamy.

    Dzielimy na 2 części.
  • 3. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.

    Dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao.

    Suche składniki mieszamy z mokrymi i wyrabiamy 2 ciasta.

    Odstawiamy je do podwojenia objętości.
  • 4. Z wyrośniętych ciast formujemy 2 podłużne wałeczki.

    Każdy kroimy ostrym nożem na 12 części.

    Układamy je na przemian tworząc szachownicę, na blaszce (użyłam 22x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
  • Drożdżowa szachownica z owocami i kruszonką 5. W tym czasie truskawki przekrawamy na pół a obrany rabarbar kroimy w plasterki.

    Na podrośnięte ciasto wykładamy owoce i lekko je wgniatamy.

    Całość posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować