Drożdżowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże ucieramy z 2 łyżkami
cukru, odstawiamy. Do
połowy mąki dodajemy 1/2
szklanki ciepłego mleka,
drożdże i sól. Mieszamy. Odstawiamy
na 20 minut do
wyrośnięcia.
2.Wlewamy resztę letniego
mleka i roztopioną margarynę.
4 jajka ucieramy z resztą
cukru i cukrem waniliowym.
Dodajemy z pozostałą mąką
do ciasta. Wyrabiamy na
gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
wyrośnięcia, aż podwoi swoją
objętość.
3.Z ciasta formujemy 2 prostokątne
placki. Smarujemy
powidłami i zwijamy w rolady.
Wykładamy na blachę
(tak, aby się nie stykały). Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy ok. godziny
w temperaturze 180 °C.
Porady
Czasem przed włożeniem do piekarnika ciasto posypuję kruszonką.
Komentarze