Drożdżowa rolada makowa

4.5 (154 ocen)

W moim domu makowce czy też strucle makowe pieczone są w dużych ilościach. Lubimy je podjadać od Wigilii do samego sylwestra. Puszyste, drożdżowe ciasto naszpikowane dużą ilością maku z bakaliami, pachnące miodem łatwo się przechowuje i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    600 g mąki pszennej
    45 g świeżych drożdży
    6 żółtek
    180 ml mleka
    150 g masła
    6 łyżek cukru
    1,5 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    1,5 łyżki spirytusu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Masa makowa:
    500 g maku
    6 białek
    250 g cukru
    60 g masła
    100 g rodzynków
    50 g orzechów włoskich
    4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3 łyżki miodu
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodajemy pokruszone drożdże i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 2. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy mak z nadmiaru wody. Najlepiej użyć do tego sitka i lnianej ściereczki. Suchy mak mielimy dwukrotnie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po czym odsączamy z wody. Orzechy drobno siekamy, masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z solą na sztywną piankę. Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do maku dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  • 3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy cienko na prostokątne placki. Nakładamy masę makową, zostawiając około 2 -3 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Zwijamy ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę. Gotowe strucle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy około 40-50 minut. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.

Porady

-rolady makowe można upiec również w foremce keksowej - do masy makowej można użyć dowolnego aromatu. Ja jednak tego nie robię ponieważ kojarzy mi się z perfumami :) - wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową - makowiec w czasie pieczenia lubi pęknąć gdzieś po boku. To normalne,więc zupełnie się tym nie przejmujcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować