Rolada drożdżowa

  • wyświetlono: 158 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rolada drożdżowa z mięsno-warzywnym nadzieniem.

logo
  • 1 porcje
  • 210min
  • Średni

Składniki

ciasto drożdżowe
farsz mięsny
jajko do posmarowania

Ciasto:

700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 650)
mleko 300 ml
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
drożdże świeże 30 gram
8 łyżek oleju
jajko kurze 3 szt.
jajko 1 szt. do posmarowania

Farsz:

łopatka wieprzowa gotowana, zmielona 30 dag
cebula 1 szt.
pieczarki 6 szt.
papryka czerwona, słodka 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada drożdżowa

  • Rolada drożdżowa.1. Wykonanie farszu:

    Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wszystkie składniki mieszamy.
  • Rolada drożdżowa.2. Wykonanie rolady drożdżowej:

    Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Z jednej części ciasta wałkujemy prostokątny placek o grubości kilku milimetrów (4-5 mm) Na placek wykładamy farsz i równo rozkładamy go na placku zostawiając po trzech brzegach placka margines 2 cm.
  • Rolada drożdżowa.3. Zwijamy placek w roladę, końce zagniatamy pod spód. Z drugiego kawałka ciasta wałkujemy prostokątny placek o wymiarach zwiniętej rolady, nacinamy wałkiem i nakładamy na roladę zagniatając ładnie końce placka pod spód rolady. Tak przygotowaną roladę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośniętą roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  • Rolada drożdżowa.4. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, na środkowej półce piekarnika, grzałki dół/góra. Gdy rolada będzie ładnie zarumieniona, kończymy pieczenie.
  • Rolada drożdżowa.5. Upieczoną roladę studzimy na kratce.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastaroladydomowe_wypiekirolada_drożdżowamięsno_warzywny_farsz

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe z żurawiną

Dodane przez: benka

Ciasto drożdżowe z żurawiną

Następna wersja drożdżowego, tym...

Bułeczki półfrancuskie drożdżowe

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Bułeczki półfrancuskie drożdżowe

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe...

image-1kov4e3

Dodane przez: słodyczka

Drożdżowe podpłomyki

z cebulą lub białym serem

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki,żółty ser,salami, kiechup...

Wielkanocny baranek drożdżowy

Dodane przez: Jaga85

Wielkanocny baranek drożdżowy

Odrywane bułeczki z ciasta drożdżowego...

drożdżowe okulary

Dodane przez: gogusia

Drożdżowe okulary.

Pyszne, puszyste, drożdżowe, nadziane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE