polecam siekane kotleciki drobiowe z dodatkiem startej na tarce rzodkiewki - są delikatne i aromatyczne.Dodatkowo dodana na samym końcu ubita piana z białek sprawia ze kotlety są miękkie, puszyste i lekkie!
35 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka,
5 sztuk średniej wielkości rzodkiewek
1 łyżka sera zóltego statego na tarce
1 cebula,
1 łyzka majonezu,
2 łyżki mąki,
2 jajka
sól
świeżo zmielony pieprz,
natka pietruszki,
olej do smażenia.
Drobiowo-rzodkiewkowe kotlety siekane z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, oczyść i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
Cebulę również drobno posiekaj, dodaj do kurczaka i dokładnie wymieszaj.
Żółtka oddziel od białek.
Do masy dodaj zółtka a, majonez, mąkę, ser żółty , pposiekana natkę pietruszki oraz sól i świeżo zmielony pieprz.
Masę ponownie wymieszaj, aby składniki się połączyły i schłodz conajmniej 20 minut w lodówce by smaki się przegryzły.
W tym czasie rzodkiewki opłucz i zetrzyj na tarce o wiekszych oczkach, i dodaj do masy .wymieszaj.
Na koniec dodaj piane ubita z białek, delikatnie wszystko połacz.
Kotleciki smaż z obu stron na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatka lub surówką,
smacznego!
Komentarze