Dorsz zapiekany z ryżem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aromatyczna rybka w innej odsłonie. Delikatna z maślano musztardową skorupką z dodatkiem zielonej pietruszki prezentuje się wręcz wspaniale. Zazwyczaj robiłam w bułce tartej, ale ta zwycięża. Podbiła moje serce !

Składniki:

  • Składniki:
    filet z dorsza 2 szt.
    sok z cytryny 2 łyżki
    oliwa z oliwek 1 łyżeczka
    sól do oprószenia
    pieprz czarny mielony do oprószenia
    ryż brązowy

    Pierzynka:
    masło 2 łyżki
    musztarda kremska 1 łyżka
    natka pietruszki 1 garść ( 3-4 łyżki)
    cebula biała 1/2 szt.
    sól morska 1 szczypta
    Pieprz czarny świeżo mielony 1 szczypta
    szczypiorek posiekany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz zapiekany z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-275hvvd 1. Filety umyć, usunąć skórę i pokroić na połówki.
  • image-0p0uf48 2. Przygotować pierzynkę. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać musztardę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.
  • image-0t8cqkb 3. Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzać oliwę. Rybę podsmażyć na złoty kolor.
    Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie wysmarować pierzynką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzać czy pierzynka już nabrała złotego koloru.
    Ryż ugotować według opakowania. Wysypać na talerze i ułożyć rybkę. Posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować