Aromatyczna rybka w innej odsłonie. Delikatna z maślano musztardową skorupką z dodatkiem zielonej pietruszki prezentuje się wręcz wspaniale. Zazwyczaj robiłam w bułce tartej, ale ta zwycięża. Podbiła moje serce !
Składniki:
Składniki:
filet z dorsza 2 szt.
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa z oliwek 1 łyżeczka
sól do oprószenia
pieprz czarny mielony do oprószenia
ryż brązowy
Dorsz zapiekany z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, usunąć skórę i pokroić na połówki.
2.Przygotować pierzynkę. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać musztardę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.
3.Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzać oliwę. Rybę podsmażyć na złoty kolor.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie wysmarować pierzynką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzać czy pierzynka już nabrała złotego koloru.
Ryż ugotować według opakowania. Wysypać na talerze i ułożyć rybkę. Posypać szczypiorkiem.
Komentarze