Dorsz z piekarnika

4.5 (162 ocen)

Dorsz z piekarnika to pyszne danie obiadowe, które przygotujesz bez wysiłku. W tym przepisie ryba łączy się z warzywami – oliwkami i pomidorkami, sprawiając, że dorsz z piekarnika przywołuje wspomnienie lata i lekkich, kolorowych obiadów w śródziemnomorskim stylu

Składniki:

  • 4 kawałki dorsza (na przykład polędwiczki)
    Sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki oliwy
    1 czerwona cebula
    150 g pomidorków koktajlowych
    100 g mieszanych oliwek
    Sól i pieprz do smaku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny i łyżką oliwy, posypujemy solą i pieprzem oraz posiekaną drobno natką.
  • 2. Cebule kroimy w krążki i razem z pomidorkami i oliwkami obtaczamy w łyżce oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Przesypujemy je na spód naczynia żaroodpornego, na warzywa wykładamy rybę.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż dorsz z piekarnika będzie upieczony – około 20 minut.
  • 4. Rybę posypujemy posiekaną natką pietruszki

Porady

Dorsz z piekarnika w upalne dni smakuje znakomicie ze świeżą bagietką i kieliszkiem dobrze schłodzonego białego wina

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Dorsz zapiekany z warzywami

To może cię zainteresować