Dorsz z piekarnika

  • wyświetlono: 25399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dorsz z piekarnika to pyszne danie obiadowe, które przygotujesz bez wysiłku. W tym przepisie ryba łączy się z warzywami – oliwkami i pomidorkami, sprawiając, że dorsz z piekarnika przywołuje wspomnienie lata i lekkich, kolorowych obiadów w śródziemnomorskim stylu

Marta Kornak

Składniki

4 kawałki dorsza (na przykład polędwiczki)
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
1 czerwona cebula
150 g pomidorków koktajlowych
100 g mieszanych oliwek
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz z piekarnika

  • 1. Dorsza myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny i łyżką oliwy, posypujemy solą i pieprzem oraz posiekaną drobno natką.
  • 2. Cebule kroimy w krążki i razem z pomidorkami i oliwkami obtaczamy w łyżce oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Przesypujemy je na spód naczynia żaroodpornego, na warzywa wykładamy rybę.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż dorsz z piekarnika będzie upieczony – około 20 minut.
  • 4. Rybę posypujemy posiekaną natką pietruszki

Porady

Dorsz z piekarnika w upalne dni smakuje znakomicie ze świeżą bagietką i kieliszkiem dobrze schłodzonego białego wina

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dorszryba z piekarnikadorsz z piekarnikadorsz ryba
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drobiowy Kebab z Piekarnika.

Dodane przez: Słodko Słodka

Drobiowy Kebab z Piekarnika

Tym razem propozycja na obiad,chodził...

dORSZ

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Dorsz z cytrynową salsą

Bardzo smaczna ryba dorsz,a w zasadzie...

image-1ldvv80

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pieczony dorsz z masłem i koperkiem

Oboje z mężem uwielbiamy ryby i...

Amur z piekarnika

Dodane przez: evita0007

Amur z piekarnika

Pierwszy raz jadłam Amura i powiem...

Pstrąg z piekarnika

Dodane przez: Mechanik

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika w klasycznym...

image-25fjic6

Dodane przez: beniawojt

Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki to jedno z moich ulubionych...