1 kg buraków,
2 duże cebule,
mąka do zasmażki i panierowania dorsza,
2 jajka ,
płatki owsiane ,
oliwa z oliwek ,
1 łyżeczka soli,
pieprz ,
przyprawa do ryb
Dorsz z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki umyć, zalać wodą, posolić i gotować ze skórką. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnka. Na patelnie wlać oliwę z oliwek i podgrzać. Dodać obraną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę .Smażyć na złoty kolor i dodać 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać z cebulą i dodać do buraków zasmażkę, wymieszać i zagotować buraki mieszając by się nie przypaliły.
2.Następnie dodać do smaku pieprz. Dorsza umyć i pokroić na porcje. Do miski wlać odrobinę oliwy z oliwek i przyprawę do ryb. Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawa do ryb i obtaczać porcje dorsza .Panierować dorsza w mące potem w rozbełtanym jajku i płatkach owsianych. Opanierowanego dorsza ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku w temp.180 stopni Celsjusza 20 minut. Dorsza wyjąć z piekarnika i podawać na buraczkach. Danie gotowe.
Komentarze