Dorsz w kremie porowym

  • wyświetlono: 1070 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Rodzina Baranowskich z Opola zaprosiła nas na pysznego dorsza w kremie porowym. Obiadgotowała cała rodzina!

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Rodzina Baranowskich
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1 kg dorsza (najlepiej bez glazury)
● 1 większy por
● 300 ml słodkiej śmietany 30-proc.
● sól
● pieprz
● margaryna
● olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz w kremie porowym

  • 1. Pora dokładnie oczyszczamy, kroimy na talarki i solimy.
  • 2. Na patelni roztapiamy łyżkę margaryny i dodajemy pora. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy będzie już miękki, wlewamy
    śmietanę i od czasu do czasu mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Krem porowy odstawiamy.
  • 3. Filety z dorsza kroimy na większe kawałki, oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kawałki dorsza. Smażymy z obu stron, aż będzie miękki. Wykładamy na talerz i polewamy gorącym kremem porowym. Tak przyrządzonego dorsza można podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem.
PP_04-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wizyta miesiąca

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak w musztardowym kremie

Dodane przez: grumko

Kurczak w musztardowym kremie

Przepis z kuchni chilijskiej

DORSZ Z PIECZARKAMI I SOSEM POROWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

DORSZ Z PIECZARKAMI I SOSEM POROWYM

Pieczony w folii dorsz z dodatkiem...

Bitki schabowe w sosie porowym

Dodane przez: czarrna

Bitki schabowe w sosie porowym

Klasycznie w cebuli, dzisiaj u...

Klopsiki w sosie porowym

Dodane przez: DanusiaC

KLOPSIKI W SOSIE POROWYM

Smaczne danie w delikatnym sosie.

Dorsz w cytrynowej panierce

Dodane przez: Anyzkowo

Dorsz w cytrynowej panierce

W lekko orzeźwiającej panierce

Dorsz w sosie chrzanowym

Dodane przez: olinek_82

Dorsz w sosie chrzanowym

Pomysł na obiad z rybą w roli głownej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE