Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Gazety Wyborczej emitowanym w 2004 roku z cyklu "Kuchnie Świata". Chciałam przygotować rybę inaczej niż w folii czy na patelni.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- świeży dorsz: 1 sztuka
- kapusta włoska (Liście): 5 plastrów
- koperek świeży-gałazka: 3 sztuki
- pomidorki koktajlowe mieszane: 5 sztuk
- ser żółty starty na tarce o grubych oczkach: 10 dekagramów
- czosnek do smaku ząbki: 2 ząbki
- Liscie laurowe: 2 sztuki
- sól: 10 gramów
- pieprz kolorowy ziarniasty: 10 sztuk
Dorsz po czesku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Liście kapusty wrzucić na wrzątek na 3 minuty, wyjąc i wyciąć twarde miejsca. Filety ułożyć na liściach. Na każdym filecie ułożyć troszkę koperku, listek laurowy, posypać solą i pieprzem oraz wysmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zawinąć każdego fileta w liście. W naczyniu żaroodpornym ułożyć listek kapusty a na nim położyć zawinięte w kapustę filety. Posypać ciupkę solą, pieprzem kolorowym i położyć kawałek koperku. Piec pod przykryciem 20 minut. Zdjąć pokrywkę, położyć pomidorki pokrojone w połówki, posypać startym serem i piec kolejne 10-15 minut bez przykrycia.
Komentarze