Dorsz po czesku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Gazety Wyborczej emitowanym w 2004 roku z cyklu "Kuchnie Świata". Chciałam przygotować rybę inaczej niż w folii czy na patelni.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeży dorsz: 1 sztuka
    - kapusta włoska (Liście): 5 plastrów
    - koperek świeży-gałazka: 3 sztuki
    - pomidorki koktajlowe mieszane: 5 sztuk
    - ser żółty starty na tarce o grubych oczkach: 10 dekagramów
    - czosnek do smaku ząbki: 2 ząbki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - sól: 10 gramów
    - pieprz kolorowy ziarniasty: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz po czesku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz po czesku 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Liście kapusty wrzucić na wrzątek na 3 minuty, wyjąc i wyciąć twarde miejsca. Filety ułożyć na liściach. Na każdym filecie ułożyć troszkę koperku, listek laurowy, posypać solą i pieprzem oraz wysmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zawinąć każdego fileta w liście. W naczyniu żaroodpornym ułożyć listek kapusty a na nim położyć zawinięte w kapustę filety. Posypać ciupkę solą, pieprzem kolorowym i położyć kawałek koperku. Piec pod przykryciem 20 minut. Zdjąć pokrywkę, położyć pomidorki pokrojone w połówki, posypać startym serem i piec kolejne 10-15 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować