Dorsz po baskijsku

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Niezwykle aromatyczna ryba przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań.

Składniki:

  • 400 g dorsza
    1 jajko
    Bułka tarta
    1 dojrzały pomidor
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    100 ml bulionu
    Sól
    Pieprz
    1 łyżeczka oregano
    300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex
    Oliwa z oliwek
    Do dekoracji:
    Czarne oliwki
    Natka pietruszki
    Cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Napoje Sok

Dorsz po baskijsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię oraz pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy bulionem. Chwilkę dusimy aby warzywa lekko zmiękły. Po 10 minutach na wierzchu układamy dorsza, lekko wciskając w warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 minut. Układamy na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki, czarnymi oliwkami i cytryną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować