Utopence - marynowane parówki po czesku

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Coś innego ,coś czeskiego

  • 30 min

Składniki:

  • Wlewam do garnka 1,5 szklanki octu 10%, dodaję 8 szklanek wody, łyżkę soli [lub nieco więcej-zależy od smaku parówek], ok. 1/4 szklanki cukru, 3-4 liście laurowe, 7-10 ziarenek ziela angielskiego, 5-10 ziarenek pieprzu, 2-3 suszone papryczki pepperoni [lub 1 świeże chilli], 1/2 łyżki gorczycy, łyżeczka ziarenek kminku, ok. kg cebuli, pół szklanki zielonych oliwek, 1/2 kg drobnych białych pieczarek, 3 mięsiste kolorowe papryki + krótkie paróweczki koktajlowe lub długie parówki pocięte w 3-4 kawałki.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Utopence - marynowane parówki po czesku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroję w piórka, lekko solę i posypuję cukrem, mieszam lub wygniatam dłonią [jak do śledzików] i odstawiam. W tym czasie piekę w gorącym piekarniku całe papryki przez ok. 20-30 minut, wkładam do torebki foliowej i pozostawiam do ostygnięcia. Pieczarki gotuję w lekko osolonej wodzie [przygotowanej na zalewę] z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, gorczycy i papryczek ostrych. Po kilku minutach gotowania [5-7 min. wrzucając na gotującą wodę] pieczarki wyławiam a do wywaru dolewam ocet, dosypuję resztę przypraw [bez kminku]. Gotuję całość przez kilka minut [powinno dobrze zawrzeć]. Wyłączam gaz i studzę zalewę. Kiedy nie jest już gorąca, tylko mocno ciepła, wkładam pieczarki i kminek. Paprykę obieram ze skórki i oczyszczam z nasion. Kroję miąższ na paski. W dużych słoikach układam warstwami cebulę i parówki [nacięte na końcach na krzyż] oraz oliwki, pieczarki z marynaty i paseczki kolorowej papryki. Na wierzchu słoika powinna być warstwa cebuli. Całość zalewam marynatą o temperaturze pokojowej. Zawsze biorę "na smak" zimną marynatę [smak zimnej najbardziej przypomina smak końcowego produktu], by w razie konieczności nieco ją doprawić lub rozcieńczyć. Słoiki zakręcam, wstawiam do lodówki i ... zapominam o nich na jakiś tydzień.
    Potem już są przemacerowane i nadają się do jedzenia.

Porady

Zaznaczam, że w stosunku do czeskich Utopenców, te są dość łagodne - Czesi leją ocet bez opamiętania ...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować